sobota 15. října 2011

Úvahy o trpaslících II

M. Braun - Nový les
Nedoporučuji pěstovat si domácí skřítky.
  Samozřejmě, pokud už nějakého máte, je nutné vycházet s ním v dobrém. Ale stává se, že lidé zatouží po nějakém tom domácím strašidle. Řeknou si "mám dům s bazénem, krb taky, tak ještě něco zvláštního". Možná po něm zatouží z nedostatku ducha, z touhy po geniu loci, duchu místa. Ale to je něco trochu jiného.
  Domácí skřítek  - lár, poltergeist apod., je náročný spolubydlící. Všichni, kdo už něco takového doma mají, potvrdí, že je to trochu jako když máte šotka - musíte se o něj starat a pokud se ho snažíte k něčemu využít, výsledky jsou na konec horší, nebo náročnější, než původní stav. Takže výsledkem je práce.
  Cílem Feng šuej je usnadnit si život. Nekomplikujte si jej zbytečně přilákáním často zlomyslných skřítků.
  Běžné domy, které nejsou starší než cca 200 let nemají dost času na přirozené obydlení nějakým "malým" tvorem.
***
Trpaslíci jako tvorové zemní (po- i pod- zemní ) nemohou samozřejmě žít v budovách ze skla a oceli, mezi pohyby výtahů a chvěním elektromagnetismu v počítačích. K nim mají blíže tvorové vodní, ale ne najády či rusalky, tančící na hladině rybníka, ale spíše ti co žijí v tenkých proudech a bystřinách, za vodopády (a jezy) svázáni s jejich vibracemi a světlem.
***
Tvor žijící v metru bude mít zajisté více společného s býčí krysou než s lesním trpaslíkem.
Čas je to, čeho se novým stavbám nedostává. I když londýnské metro si vypěstovalo pěknou mytologii, u nás 30 let netrvanlivých materiálů ( beton, ocel ) nejsou základnou pro život tvorů, kteří nás přesahují v čase.
***
Pod Uralem žijí draci a dále pod Sibiří velcí ledoví červi ( červ jako drak ), kteří se rozvalují tu blíže, tu dále od povrchu, zabírají neomaleně prostor a neumožňují tak žít tvorům, kteří pečují o drobnosti na povrchu země. Kontakt s lidmi je pro nepochopení časové i velikostní zcela znemožněn.

P.S.: Tyto poznámky byly inspirovány knihou Václava Cílka: "Archeus" s podtitulem "Fragment radostné vědy o trpaslících a příbuzné eseje".

Žádné komentáře:

Okomentovat