čtvrtek 3. ledna 2013

Genius loci a Feng šuej




 "Genius loci   Krajina, místo, architektura " je základní knihou na toto téma, a protože u  nás už přibližně posledních sto let ztrácí člověk schopnost identifikace se svým krajem, se svými místy, Christian Norberg-Schulz, světově proslulý norský historik a teoretik architektury, ve své nejznámější knize s úctyhodným fotografickým doprovodem, nám může pomoci na cestě hledání identity místa, která je bytostně spjata s identitou naší – lidskou.


  „Každá nezávislá bytost (i Bohové) má svého Génia, tedy ochranného ducha, tento duch dává lidem i místům život, určuje jejich charakter i povahu."
  Genius loci určuje jak krajina ovlivňuje náš život, nebo spíše jak duch místa ovlivňuje naši duši.

  Genius loci - Duch místa, to je to co dělá místo jedinečným a úžasným, Prahu Prahou a Paříž Paříží.

  (Byli jste někdy v Paříži? Má první návštěva byla plná překvapení: Eiffelovku všichni známe, že, ta nepřekvapí, ale ta Seina je malá, úzká, ve srovnání s Vltavou, a  historická architektura je vlastně hrozně ošklivá, tmavě šedé kamení, přičaplá hmota, žádná lehkost a vzlet, chodníky úzké, zacpané stolky malými, že na ně dáte stěží kafe...jo a pařížanky všechny šetří na punčochách a chodí všechny naboso .. :-))

  Paříž je úžasná a skvělá a pojedu tam vždy zas a znova.
  To je genius loci, duch místa, to je ten vílí prášek, který se sype na úplně obyčejná místa, aby udělal z tmavé špeluňky báječně živý bar a z kuchyně s otlučeným stolem nejútulnější místo na světě.

  V našem pojetí, západním, je snaha o zachycení tohoto ducha považována až za něco svatokrádežného. Architekti mají sice odbornou průpravu, ale na dotek múz se musí čekat, ten se nedá vynutit.

  Staří číňané měli jiný, suše praktický přístup. Prostě se jej pokusili rozebrat, zjistit z čeho se duch místa v našem materiálním světě skládá.
  Tvary a barvy, směry, pohyby slunce i vody, proudění větru, odlesk měsíce na vodní hladině... Rozebrali jej do nejmenších detailů, měli na to také několik tisíc let nepřerušeného kulturního vývoje, a zjistili, že došli k životní energii čchi.

  Ducha místa tvoří živá energie čchi, její přítomnost, síla a tvar vnáší duši do místa a také do zákoutí naší duše, když sem vstoupíme.
  Feng šuej je v určitém smyslu umělecké řemeslo, má veliký aparát praktických zkušeností a příkladů pro práci s energií čchi.
  Ale čchi, stejně jako každá duše, se musí přilákat, takže i čínský mistr, stejně jako evropský architekt, nakonec musí čekat na dotek múzy.

Žádné komentáře:

Okomentovat