čtvrtek 2. dubna 2015

Něco ke zmenšování našeho světa

současnost:spací hotelové kóje - Japonsko
Jak jednoduše cestujeme, zdá se někomu Země stále menší. Já to vidím naopak, je tady tolik míst, které prostě nestihnu vidět, navštívit, ochutnat...
Ale jinak mám dojem že se lidem stále zmenšuje prostor k životu.
Pozoruji, že byty jsou stále stejnější. A menší. Nízké stropy, menší prostory. Míříme ke kójím budoucnosti.
Pěkné příklady jsou ve filmech, jako je třeba "Pátý element", nebo "Nástrahy velkoměsta".
Ve skutečném životě to bohužel není tak zábavné.
Určitě je menší byt levnější, ale je to tak doopravdy? Při stavbě jsou cihly, stavební hmota, to nejlevnější. Jistě, je toho větší objem, ale spočítejte si, jestli vám pár řad cihel pro zvýšení stropu udělalo opravdu takovou díru do rozpočtu. Lidé si staví úžasné domy, za spoustu peněz, a uvnitř mají panelákový byt.
A ty dveře! Všichni používají dveře jedné velikosti. Byly unifikované, jako všechno, pro socialistickou velkovýrobu, a už nám to zůstalo. Není vůbec žádný důvod pořizovat si dveře 197,5 cm vysoké. Nebo spíše nízké :-(  Skvělé dveře z různých materiálů, ze skla, z exotických dřev atd. A všechny mají "standardní" výšku. Za posledních sto let jsme (hlavně díky výživě) dost vyrostli. Přesto se naše krásné vysoké děti stále shýbají pod futry, krčí se na postelích 190x80cm, a o vanách se nezmiňuji, protože pořádná vana se do nově postaveného bytu prostě nevejde.

Omezení našeho prostoru nás může omezovat v našem životě. Pokud máte lepší možnosti při zařizování prostoru i života, využijte je!

Zatím jen film - Pátý element

Žádné komentáře:

Okomentovat